Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Tu ce cunoști de sarcina imaginară?!

15 iulie 2022 la 11:47

Tu ce cunoști de sarcina imaginară?!

Pseudocieza este o afecțiune numită și sarcină imaginară sau sarcină falsă. Aceasta emită foarte bine caracteristicile unei sarcini normale, reușind să inducă în eroare chiar și personalul medical. Cu toate acestea, există o diferență marcată între sarcina imaginară și cea reală, această diferență constă în lipsa fatului.

Pseudocieza este o credință falsă a femeii că este însărcinată, dar asociată cu semne și simptome de sarcină. Acestea pot include mărirea burticii, flux menstrual redus, amenoree, senzația subiectivă de mișcare fetală, grețuri, secreții mamare și senzație de travaliu. Cu alte cuvinte, o persoană care suferă de pseudocieza, nu doar crede în mod fals că este însărcinată, ci prezintă, de asemenea, semne fizice ale sarcinii.
De multe ori, când menstruația întârzie și apar unele suspiciuni de sarcină, femeile pot avea unele simptome, care au de fapt alte cauze. Există, însă, un alt fenomen rar în care o femeie experimentează semne de sarcină într-un mod mult mai pronunțat. Apar în acest caz semne fizice uneori evidente, pronunțate, inclusiv lipsa menstruației, creșterea dimensiunii burticii etc. Acest fenomen este denumit și sarcina imaginară, sarcină falsă sau sarcină fantomă. Este o afecțiune relativ rara, dar gravă, în care o femeie prezintă multe dintre simptomele sarcinii și crede cș este însărcinată, dar nu este asa.
Deși cauzele exacte înca nu sunt cunoscute, medicii suspectează că factorii psihologici pot păcăli corpul sa „creadă” că exista sarcină. Este adesea gândită ca o afecțiune psihosomatică. Dar, în unele cazuri, există și alte afecțiuni medicale care pot provoca simptomele asemanatoare sarcinii. Unii cred ca e vorba de istoric de traume fizice sau psihice, în timp ce alții cred că este un dezechilibru chimic.
O teorie este că, atunci când o femeie simte o dorință intensă de a rămâne însărcinată, care poate fi din cauza infertilității, a avorturilor repetate, menopauză prematură sau dorința intensă de a fi mamă, corpul poate produce unele semne de sarcină. Acestea pot include burtică mărită, sâni măriți și chiar senzația de mișcare fetală. Creierul femeii interpretează greșit aceste semnale de sarcină și declansează eliberarea de hormoni (cum ar fi estrogen și prolactina). La fel poate fi și când apare frica intensă de a nu fi însărcinată. Este posibil ca acest lucru sa afecteze sistemul endocrin, care la rândul său provoacă simptome ale sarcinii.
De asemenea, o teorie este că o femeie poate interpreta greșit anumite modificări ale corpului că un semn clar că este însărcinată. Poate fi vorba și de anumite modificări chimice din sistemul nervos care sunt legate de tulburările depresive. Este posibil ca aceste modificări chimice să fie responsabile de simptomele unei sarcini false.
Distensia abdominală dată de alți factori fizici, cum ar fi creșterea în greutate, balonarea sau tumorile uneori, în combinație cu iluziile de sarcină, pot face o femeie să creadă că este gravidă. Alți factori fizici și hormonali – cum ar fi tumorile hipofizare sau chisturile ovariene / uterine – împreuna cu dorința de a rămâne gravidă, ar putea duce la simptomele false de sarcină.
Factorii care ar putea face ca o femeie sa aibă mai multe riscuri de a experimenta pseudocieza includ:
• Istoric de depresie sau boli mentale;
• Istoric de sarcini pierdute;
• Istoric de infertilitate;
• Istoric de traume, abuzuri etc.
Femeile cu pseudocieză prezintă multe dintre aceleași simptome ca cele de sarcină reală, inclusiv:
1. Lipsa menstruației;
2. Burtica mărită;
3. Creșterea sânilor – sâni sensibili și umflați, inclusiv modificări ale mameloanelor și eventual, lactație;
4. Senzație de mișcari fetale;
5. Grețuri și vărsături;
6. Creștere în greutate.
Aceste simptome pot dura câteva săptămâni, 9 luni sau chiar mai mult. În toate cazurile, femeia este absolut sigură că este însărcinată. Din punct de vedere fizic, cel mai frecvent simptom este distensia abdominală, la fel ca în sarcină. Burtica poate începe să se extinda la fel ca în timpul sarcinii, atunci când un copil în curs de dezvoltare crește. În timpul unei sarcini false, această distensie abdominală nu este dată de un făt. Se crede că este cauzată de o acumulare de gaze, țesut adipos, fecale sau urină. Dezechilibrele ciclului menstrual reprezintă al doilea simptom fizic cel mai frecvent.
Pentru a determina dacă o femeie se confruntă cu o sarcină falsă, medicul va evalua de obicei simptomele. În plus, va efectua un examen pelvin și o ecografie. Aceleași teste utilizate pentru a depista și monitoriza o sarcină. În cazul unei sarcini false, nu va fi văzut niciun bebelus la ecografie și nu vor exista bătai ale inimii.
Este important să ințelegem că pseudocieza este o problema foarte complexă. Persoana care se confruntă cu pseudocieza are, de obicei, o convingere intensă că este însărcinată și poate fi greu să accepte că nu e vorba de o sarcină și simptomele au alte cauze. Ginecolog.md vă vine întotdeauna în ajutor, împreună suntem o echipă puternică!

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x