Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Știai că deficitul de vitamina D afectează fertilitatea?

3 ianuarie 2020 la 19:05

Știai că deficitul de vitamina D afectează fertilitatea?

Anumite vitamine și minerale au un rol foarte important in perioada de preconcepție, deoarece mențin fertilitatea. Anumite deficiețe nutriționale au fost asociate cu probleme de ovulație, dereglări hormonale sau un număr insuficient de spermatozoizi.

Vitamina D sau “vitamina soarelui” este un hormon steroid fiind produs la nivelul pielii ca urmare a expunerii la soare și este asimilată prin alimente și suplimente. Pentru femeile care încearcă să conceapă o sarcină, vitamina D poate să îmbunătățească fertilitatea și contribuie la dezvoltarea unei sarcini sănătoase. O meta-analiză a demonstrat că ratele de succes la femeile care urmează tratamente pentru îmbunătățirea fertilității depind de nivelurile sanguine ale vitaminei D. Mai multe studii recente au demonstrat legătura dintre cantitatea de vitamina D din organism si capacitatea de reproducere.
La fel și rata de succes a unui ciclu de FIV este legată in mod direct de vitamina D și ca ea contribuie decisiv la calitatea ovulelor si creșterea șanselor ca aceștia să fie implantați in peretele uterin după transfer.
Lipsa vitaminei D a fost asociată și cu alte afecțiuni ale aparatului reproducător feminin, precum problemele de ovulație si sindromul ovarului polichistic, dar și agravarea simptomelor la femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic.

Vitamina D are un rol important și când vorbim despre fertilitatea la bărbați. În urma unui studiu s-a demonstrat că nivelul vitaminei D din sânge are legătură cu calitatea lichidului seminal. Ea contribuie la creșterea nivelului de mobilitate și viteza spermatozoizilor, și deci la creșterea șanselor ca un spermatozoid să fertilizeze un ovul.

La fel vitamina D controlează activitatea a 3000 gene, controlează metabolismul osos, este implicată in activitatea sistemului muscular și imunitar. Un nivel bun al vitaminei D scade riscul dezvoltării anumitor afecțiuni: diabet zaharat tip 2, cancer(colon, prostată, piele, sîn), boala Alzheimer, alergii, boli autoimune, depresie.

Care este nivelul optim de vitamina D?

Nivele ale 25(OH) vitaminei D de sub 50 ng/ml se consideră deja insuficiente, sub 20 ng/ml este deficiență, iar nivelul optim este între 50-70 ng/ml. Nivele prea mari sunt cele de peste 100ng/ml.

Ce simptome există cînd te confrunți cu
deficit de vitamina D?
– Caderea părului.
– Oboseală cronică.
– Sindrom metabolic.
– Transpirații ale pielii capului.
– Depresia.
– Osteomalacia cu dureri osoase și musculare.

Aportul de vitamina D din alimente:
– Pește gras: somon, hering, ton, cod.
– Stridii.
– Avocado.
– Lapte, iaurt, brânzeturi.
– Migdale și lapte de migdale.
– Carnea de vită.

Indiferent de vîrstă, vitamina D joacă un rol important în buna funcționare a organismului, însă asta nu înseamnă că trebuie să exagerăm și să luăm vitamina D sub orice formă și pe durate prelungite. O alimentație echilibrată, expunerea la soare și suplimentele de vitamina D doar dacă medicul constată că este nevoie de ele, reprezintă cheia către un organism puternic și rezistent in fața bolilor.

Comentarii

Categories: Fertilitatea

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x