Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Protecția ta intimă evoluează odată cu tine!

29 mai 2021 la 9:46

Protecția ta intimă evoluează odată cu tine!

Cupa menstruală rămâne a fi un subiect puţin cunoscut în rândurile femeilor.

Ginecolog.md vine cu informaţii utile pentru dumneavoastră pentru a elimina toate semnele de întrebare atunci când vorbim despre cupa mentruală.

Ce este cupa menstruală?

Cupa menstruală este un produs de igienă intimă folosit în timpul menstruaţiei, fabricat în general din silicon medical sau termoplastic elastomer şi care se introduce in vagin cu scop de a colecta fluidul menstrual.

Există cupe menstruale de diferite mărimi special concepute pentru orice vîrstă sau nivel al fluxului menstrual.

Avantajele şi dezavantajele cupei menstruale?

În funcţie de producător cupele menstruale pot fi folosite pina la 10 ani, astfel primul avantaj ar fi cel economic.

Cupele menstruale nu absorb lichidele, asadar nu împiedică lubrifierea fiziologică a vaginului asa cum se întâmplă in cazul tampoanelor intravaginale.

Daca este poziţionată corect cupa menstruală ofera siguranţă pîna la 8 – 10 sau12h. Totuşi se recomandă sa fie golită odata la 4-5h, nu doar în cazul femeilor care au flux abundent, ci în general.

Totodată materialul din care este fabricat produsul asigura folosirea lui şi de catre femeile alergice la latex.

Care sunt dezavantajele cupei menstruale?

– Nu este indicată virginelor pentru că există posibilitatea deteriorării himenului, de asemenea cupa nu poate fi folosită de femeile care au prolaps genital.

– Folosirea unei cupe in cazul femeilor cu DIU (dispozitiv de contracepție intrauterin) este discutabilă.

– Cupele menstruale nu sunt indicate femeilor care au infecţii vaginale frecvente, motivul fiind faptul că stagnarea sîngelui ofera un mediu potrivit bacteriilor să se dezvolte şi să ascensioneze către cervix determinînd complicaţii.

Cum să alegi cupa perfecta?

Femeile sunt libere să îşi aleagă cea mai potrivită metodă de protecţie în perioada menstruaţiei, în cazul cupei menstruale trebuie să ţinem cont de anumite criterii. Marimea- aceasta se alege după vîrstă, numărul de naşteri, fluxul menstrual, înălțime şi statură.

Material-cele mai multe sunt din silicon medical, altele însă sunt din termoplastic.

Ambele sunt materiale sigure folosite în industria mediacală pentru diverse dispozitive.

Flexibilitate-cupa menstruală mai fermă şi mai tare va avea o priză de deschidere în interior mai mare, formînd un vid cu pereţi vaginali care nu lasă loc de scurgeri. Totuşi unele femei resimt un mic disconfort în cazul în care sunt sensibile in zona intimă.

O cupa menstruală mai flexibilă şi mai moale este usor de pliat şi de introdus. Acest tip este recomandat mai ales pentru începătoare.

Modul de utilizare

În primul rând trebuie de precizat faptul că utilizarea cupei menstruale nu este duderoasă.

Montarea cupei se face în condiţii de igiena strictă atît a mîinelor cît şi a zonei genitale.

Pentru a facilita procesul inserării cupei menstruale în vagin se recomandă să umezeşti înainte cupa menstruală cu apă sau lubrifiant natural pe bază de apă.

Cupa menstruală se inserează cît mai jos în vagin. Nu se poziţionează imediat sub cervix, dar este foarte posibil ca în timpul mişcării să alunece şi să se urce spre cervix. Acest lucru nu trebuie să îngrijoreze, este firesc să se adapteze structurii vaginului.

Se recomandă scoaterea cupei menstruale la fiecare 4-6h în caz de flux menstrual foarte abundent, după 8-10h în caz de flux abundent şi 10-12h în caz de flux normal.

Cînd foloseşti pentru prima dată cupa menstruală poate părea dificilă utilizarea ei, acest lucru se întîmplă pentru că încă nu eşti obişnuit şi nu cunoşti fluxul menstrual, dar după primele utilizări vei şti exact cît fluid menstrual pierzi în fiecare zi şi vei putea stabili propriul interval de golire.

Fiecare producător de cupe menstruale oferă propriile instrucțiuni de utilizare, de igienizare, păstrare a cupei menstruale.

Cu toate acestea, înainte de a folosi cupa menstruală este bine să aveţi o discuţie cu medicului ginecolog, acesta va stabili o serie de factori pentru a identifica dimensiunea potrivita, materialul din care sunt confectionate pentru a evita alergiile şi aproba folosirea acesteie metode de igienă în timpul menstruaţiei.

Comentarii

Categories: Sănătatea sexuală

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x