29 septembrie 2023 la 17:26
Prea mult sau prea puțin lichid amniotic în sarcină?!
Lichidul amniotic este regăsit în interiorul sacului amniotic. Acesta este un fluid transparent, ușor gălbui care înconjoară fătul în timpul sarcinii și are numeroase funcții esențiale pentru dezvoltarea normală a bebelușului.
Ce rol are lichidul amniotic?
* Lichidul amniotic menține fătul la o temperatură ideală de 37,5 grade,
* Îl protejează de șocurile externe,
* Permite, de asemenea, să facă mișcări active în uterul mamei, stimulând astfel abilitățile motorii,
* Prin înghițire și expectorare, fătul își dezvoltă plămânii, absorbind în același timp apa și substanțele nutritive de care are nevoie,
* Experimentează aroma, o senzație produsă de mirosul și gustul alimentelor pe care mama însărcinată le consumă în timpul sarcinii,
* Proprietățile antibacteriene ale lichidului amniotic protejează copilul de majoritatea infecțiilor.
Cantitatea de lichid amniotic este un indicator valoros al bunăstării fătului. Pe măsură ce trec săptămânile, lichidul amniotic se adaptează la greutatea și dezvoltarea fătului, urmând un ciclu foarte precis. În cele din urmă, începând cu 34 de săptămâni de gestație, cantitatea de lichid amniotic scade, ajungând la aproximativ 800 ml la termen.
Hidramniosul sau polihidramniosul se referă la un exces de lichid amniotic în cavitatea uterină (mai mult de 2 litri). Această anomalie are diverse cauze:
• Diabet gestațional,
• Preeclampsie,
• Infecții la viitoarea mama,
• Anemie,
• Malformații congenitale la făt.
Hidramniosul cronic se dezvoltă lent în jurul trimestrului 3 de sarcină și este destul de controlabil spre deosebire de hidramnios acut care apare brusc în trimestrul al doilea de sarcină și provoacă o serie de simptome greu de suportat: contracții, dureri uterine, dificultăți de respirație etc.
Printre complicațiile polihidramniosului se numără:
1. Nașterea prematură;
2. Ruperea prematură a membranelor;
3. Dezlipirea de placentă;
4. Mortalitatea natală crescută;
5. Hemoragie postpartum;
6. Prezentații fetale dificile;
7. Prolapsul cordonului ombilical.
Cazurile ușoare de polihidramnios pot fi gestionate fără tratament, deși se impune testarea gravidei pentru identificarea unui eventual diabet de gestație și supravegherea ecografică frecventă pentru masurarea cantității de lichid acumulat. În cazurile mai grave, cantitatea de lichid amniotic trebuie redusă fie prin amniocenteză, fie prin administrarea unei medicații specifice.
O cantitate de lichid amniotic mai mică decât limita normală se numește oligohidramnios. Această problemă afectează, în medie, 4% dintre sarcini și se întâlnește la 12% dintre sarcinile care depășesc termenul. Una dintre cauzele posibile ale oligohidramniosului este pierderea de lichid amniotic printr-o zonă mică de ruptură a membranelor, dar el poate apărea și în cazul gravidelor cu unele probleme de sănătate:
1. Existența unor sarcini anterioare la care s-a diagnosticat restricția de creștere intrauterină,
2. Hipertensiune arterială cronică,
3. Afecțiuni legate de placentă,
4. Preeclampsie,
5. Diabet gestațional,
6. Lupus,
7. Sarcini multiple,
8. Afecțiuni congenitale de tipul anomaliilor renale,
9. Depășirea datei probabile a nașterii.
Oligohidramniosul poate apărea în orice moment al sarcinii, dar riscurile asociate sunt mai mari atunci când el se manifestă în primele 6 luni:
• Anomalii congenitale,
• Avort spontan,
• Naștere premature.
Atunci când oligohidramniosul este diagnosticat în ultimul trimestru de sarcină, riscurile asociate sunt reprezentate de:
• Creștere fetală încetinită,
• Complicații în travaliu,
• Recomandarea efectuării unei cezariene.
Ginecolog.md susține, o sarcină sănătoasă înseamnă o alimentație naturală echilibrată cu un consum adecvat de lichide și respectarea consultațiilor medicului obstetrician. Lichidul amniotic este o substanță sterilă în care bebelușul se scaldă pe tot parcursul sarcinii. Acesta este esențial pentru dezvoltarea și creșterea embrionului, apoi a fătului și este prioitar în lista parametrilor pe care medicul obstetrician îi urmărește la fiecare ecografie.
Comentarii
Categories: Boli și afecțiuni