Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Poate oare fi ales sexul copilului?

12 decembrie 2023 la 9:53

Poate oare fi ales sexul copilului?

Sexul unui bebeluş este determinat de spermatozoidul care fertilizează ovulul. Bebeluşul va fi o fată dacă acesta poartă un cromozom X, respectiv va fi băiat dacă spermatozoidul poartă un cromozom Y. În momentul concepției, prin combinarea materialul genetic, se stabilește și sexul viitorului copil. Sexul copilului este determinat întotdeauna pe linie paternă, de cromozomii din spermatozoizi, care pot avea una dintre variantele X sau Y, în timp ce ovulul are doar cromozomi X. Embrionii cu cromozomi XY vor dezvolta caracteristici secundare masculine, iar cei cu cromozomi XX, caracteristici feminine. Procesul este unul destul de complicat, dat fiind faptul că există 70 de gene diferite situate pe cromozomii sexuali care definesc sexul copilului, iar asocierea acestora se realizează în minutele concepției. Acești cromozomi sunt cei care vor determina expunerea la hormoni masculini sau feminini, anatomia, fiziologia și comportamentul copilului.

Un studiu realizat la Universitatea din Newcastle, care a analizat arborele genealogic al mai multor generații în decurs de sute de ani, arată că există posibilitatea ca bărbații să poarte 2 tipuri diferite de alele, ceea ce determină 3 combinații.
• Prima combinație, denumită „mm”, produce spermă cu mai mulți cromozomi Y, ceea ce da naștere la băieți.
• A doua combinație, cunoscută ca „mf”, produce spermă cu un număr aproximativ egal de cromozomi X și Y, ceea ce înseamnă că posibilitatea de a fi fată sau băiat este aproximativ egală.
• A treia combinație, denumită „ff”, produce spermă cu mai mulți cromozomi X, crescând șansele să fie fată.
Numărul aproximativ egal de femei și bărbați într-o populație poate fi explicat de gena care este transmisă de ambii părinți, care face ca unii bărbați să aibă mai mulți fii, iar alții să aibă mai multe fiice.

Au existat și alte doua teorii care au fost contestate în timp.
1. Teoria lui Shettles privind diferențele de formă și mobilitate ale spermatozoizilor în funcție de cromozomul pe care-l poartă.
2. Strategia de influențare a sexului, propusă de Whelan, care a fost respinsa de cercetări ulterioare care au probat faptul că nu există nici o asociere între momentul actului sexual și sexul copilului conceput.

Singura modalitate garantată prin care se poate alege sexul copilului este diagnosticul genetic preimplantare, un test efectuat uneori ca parte a ciclurilor de fertilizare in vitro (FIV) și care are ca scop, nu selecția sexului copilului, dar identificarea și evitarea unor anomalii genetice, care afectează doar un anumit sex.

Dacă planificați să deveniți părinți, Ginecolog.md vă vine în ajutor mereu!

Comentarii

Categories: Fertilitatea, Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x