
21 februarie 2023 la 17:58
Flux intens în timpul menstruației – motiv de îngrijorare?!
Nu există o menstruație standart, acesta variază de la o femeie la alta.
Din punct de vedere medical, se consideră menstruație abundentă, o pierdere de sânge mai mare de 80 ml pe ciclu. Dacă menstruația ta durează mai mult de șapte zile și pierzi mai mult de 80 ml de sânge pe ciclu, acesta este un semn al unei menstruații mai abundente decât media (menoragie). Menoragia poate fi însoțită de dismenoree (dureri la nivelul abdomenului inferior) și eliminarea de cheaguri sangvine în timpul perioadei menstruale. Pierderile sangvine importante datorate menoragiei pot determina apariția anemiei care se manifestă prin cefalee, tulburări ale frecvenței cardiace, hipotensiune.
Afecțiunile care pot determina apariția menoragiei sunt reprezentate de:
• Disfuncția ovariană;
• Boală inflamatorie pelvină;
• Endometrioză;
• Fibrom uterin;
• Adenomioză;
• Dispozitive contraceptive intrauterine;
• Tumori uterine și ovariene;
• Coagulopatii ereditare: boala Von Willebrand;
• Insuficiență hepatică cronică;
• Hipertiroidism;
• Hiperpituitarism.
O menstruație abundentă, închisă la culoare, însoțită de cheaguri, indică niveluri mai ridicate de estrogen. Estrogenul este un hormon responsabil pentru stimularea creșterii mucoasei uterine și a țesutului mamar. Sensibilitatea sânilor, creșterea în greutate, acneea, sindromul premenstrual, durerile de cap sau migrenele pot rezulta din prea mult estrogen în raport cu progesteronul.
Un alt dezechilibru care poate contribui la un flux mai abundent este funcția tiroidiană scazută sau hipotiroidia. Dacă corpul tău nu produce hormoni tiroidieni în doze optime, nivelul de progesteron poate scădea și el, determinând estrogenul să devină dominant asupra progesteronului.
Alte cauze pot fi: anomalii care țin de structura uterului (cum ar fi polipii sau fibroamele) precum și de alte afecțiuni, care includ probleme ale glandei tiroide, tulburări de coagulare a sângelui, boli ale ficatului sau ale rinichilor. Careva tratamente cu anumite medicamente (de ex. anticoaglante) sau dispozitive intrauterine pe baza de cupru își pot lasă amprenta.
Ciclul și fluxul menstrual se schimbă pe tot parcursul vieții.
Există patru etape distincte ale ciclului menstrual de-a lungul vieții unei femei:
1. Pubertatea – perioada în care se produce prima menstruație și include anii adolescenței
2. Etapa menstruației femeilor adulte
3. Premenopauza
4. Menopauza
Fiecare dintre aceste etape determina fluctuații hormonale și simptome variate. Sângerările abundente pot apărea la orice vârstă, de-a lungul perioadei reproductive, dar sunt mai frecvente în anii adolescenței și în timpul premenopauzei, când nivelurile de estrogen tind să fie mai mari în raport cu progesteronul.
Menstruațiile abundente, nu neapărat pot indica probleme de fertilitate, dar un dezechilibru hormonal care ar putea avea un impact negativ asupra fertilității. O ovulație sănătoasă și regulată este esențială pentru a avea o fertilitate optimă, dar aceasta nu se poate întâmpla dacă hormonii sexuali și tiroida sunt dereglați.
Ori de câte ori ai menstruație, pierzi sânge. Pentru femeile cu sângerări normale trebuie să adopte o dietă care conține cantități optime de fier, pierderea de sânge și aportul de fier ar trebui să fie în echilibru.
Dacă ai sângerări menstruale abundente și mai ales atunci când dieta este deficitară în fier, pierderea de sânge poate depăși aportul de fier și poate avea ca rezultat un deficit de fier și o posibilă anemie. Deficitul de fier, cu sau fară anemie, poate provoca oboseală și poate interfera cu capacitatea de concentrare și de a face exerciții fizice, precum și desfășurarea activităților obisnuite.
Femeile descriu adesea menstruațiile abundente ca fiind o problemă majoră pentru toate aspectele. Se îngrijorează constant cu privire la scurgerile jenante sau la accidente. Dacă menstruția îți creează discofort și îngrijorare, Ginecolog.md îți vine în ajutor!
Comentarii
Categories: Boli și afecțiuni