Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Cum se manifestă disfuncțiile sexuale?

8 mai 2018 la 6:40

Cum se manifestă disfuncțiile sexuale?

Fiecare femeie, mai rar sau mai des, se confruntă cu anumite disfuncții sexuale. Fie că este vorba despre lipsa dorinței de a avea o apropiere intimă cu partenerul, lipsa orgasmului sau apariția durerilor în timpul partidei de amor, acestea influențează negativ atât persoana care suferă, cât și relația de cuplu. Din acest motiv, orice disfuncție necesită un consult ginecologic și tratarea acesteia. 

Disfuncția sexuală este o dereglare frecventă și poate apărea la femeile de diferite vârste, fiind periodică sau permanentă. În dependență de tipul disfuncției, vom caracteriza simptomele, cauzele și tratamentul corespunzător.

Dorința sexuală scăzută – este una dintre cele mai des întâlnite dereglări la reprezentantele sexului frumos. Aceasta presupune lipsa interesului față de partener, nedorința de a întreține relații sexuale cu el și de a fi atractivă.

Durerile în timpul actului sexual – acestea apar atunci când partenerul vă atinge în zona genitală sau în timpul penetrării propriu-zise. Ele se pot manifesta în diferite momente, când nu sunteți suficient excitată sau la fiecare contact sexual și repezintă un disconfort destul de mare, care scade, respectiv, și apetitul sexual.

Tulburările de excitare sexuală – au loc atunci când indiferent de acțiunile partenerului, nu reușiți să vă excitați sau să mențineți excitația pe parcursul contactului sexual.

Lipsa orgasmului – atunci când nu puteți atinge orgasmul indiferent de nivelul de excitație sau durata actului sexual, sau când îl obțineți cu dificultate, având nevoie de stimulare în plus.

Cauzele disfuncțiilor sexuale:

Cauzele apariției dereglărilor sexuale la femei sunt legate direct de starea și nivelul hormonilor din organism. Astfel, nașterea, menopauza, bolile precum cancerul, diabetul zaharat, afecțiunile inimii și a vaselor sanguine pot determina și probleme de ordin sexual.

Per general, factorii care contribuie la producerea disfuncțiilor sexuale sunt împărțiți în:

Factori fizici – Orice afecțiune a organismului prezintă și riscul de a provoca dereglări sexuale. Administrarea unor medicamente precum antidepresivele, antihistaminice, cele prescrise pentru reglarea tensiunii arteriale și în chimioterapie pot avea drept efecte adverse scăderea apetitului sexual și incapacitatea de a obține orgasmul.

Factori hormonali – Scăderea nivelului de estrogen (după naștere, în timpul alăptării și în menopauză) duce la scăderea fluxului sanguin către regiunea pelviană, iar ca urmare, la uscăciune vaginală, dificultăți în excitare și în obținerea orgasmului. Femeile care sunt mai puțin active din punct de vedere sexual pot acuza dispareunie – dureri în timpul actului, ceea ce determină și scăderea dorinței sexuale.

Factori psihologici și sociali – depresia, anxietatea și alte dereglări psihice netratate pot provoca disfuncții sexuale. Stresul cauzat de diferite situații este și el un dușman al sexualității. Iar dacă femeia a fost abuzată sexual în trecut, șansele de a evita dereglările sexuale sunt cu atât mai mici. Un efect negativ asupra dorinței și reacției sexuale îl au și certurile în relația de cuplu, precum și părerea proastă despre sine și despre fizicul său sau alte complexe pe care le are femeia.

Diagnostic și tratament

Dacă suferiți de una sau mai multe disfuncții sexuale, este important să vă adresați medicului ginecolog. Nu este oportun să lăsați să treacă de la sine dereglarea sau să încercați să o tratați de sine stătător sau cu sfaturi de pe internet. Orice afecțiune evoluează diferit la fiecare pacientă și poate fi influențată de mai mulți factori. Un diagnostic corect poate fi pus doar de către medic. Pentru a putea reveni cât mai curând la o viață sexuală satisfăcătoare, discutați deschis despre ceea ce vă deranjează și descrieți exact simptomele pe care le aveți, precum și experiența sexuală din ultima perioadă.

În urma examenului fizic și a altor analize de laborator, indicate dacă este necesar, specialistul poate depista anumite afecțiuni despre care nici nu știați, iar diagnosticarea și tratarea la timp a bolii vă va ajuta să evitați anumite complicații, dar și probleme în cuplu.

Dacă ați primit tratament, urmați-l și reveniți la medic după încheierea acestuia, pentru a vă asigura că problema a fost soluționată. În unele cazuri, tratamentul medicamentos nu este necesar și specialistul oferă doar anumite recomandări pentru îmbunătățirea vieții sexuale.

De asemenea, discutați cu partenerul ceea ce vă nemulțumește, el vă poate susține emoțional.

Comentarii

Categories: Boli și afecțiuni, Sănătatea sexuală

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x