
11 decembrie 2021 la 23:10
Cum poți hrăni apetitul sexual în cuplu?
O relație de cuplu fericită se bazează, printre altele, pe o viață sexuală de calitate, în cadrul căreia cei doi parteneri se doresc reciproc și își oferă satisfacția dorită.
Libidoul reprezintă pofta, apetitul sau dorința de satisfacere a instinctului sexual. Acest fenomen este parte componentă a sexualității.
Nivelul libidoului variază de la o persoană la alta.
Apetitul sexual poate scădea atât la femei cât și la bărbați din mai multe motive; schimbări hormonale, afecțiuni, stil de viață nesănătoasă, instaurarea rutinei în viața sexuală.
Apetitul sexual este determinat de prezența testosteronului, un hormon sexual masculin care se găsește în cantități mici și în organismul feminin, iar lipsa acestuia poate duce la scăderea libidoului.
Consumul de energie în confruntarea cu obstacolele ce apar inevitabil în viața de zi cu zi afectează apetitul erotic. Starea emoțională, experiențele din trecut cum ar fi un abuz sexual, stima de sine, depresia pot face ca dorința sexuală să fie la un nivel scazut.
Medicamentele care afectează sau ucid flora intestinală, actionează direct asupra scăderii libidoului. Producția de testosteron este influențată de producția de seratonină, care este influențată de sănătatea bacteriilor din flora.
Tratamentele de lungă durată sau medie cu medicamente care se bazează pe hormoni cum sunt anticoncepționalele, antidepresivele, terapii împotriva cancerului pot să creeze dezechilibru ale glandelor endocrine, rezultând scăderea libidoului.
Un aspect interesant este faptul că femeile și bărbații au fluxuri diferite ale libidoului pe parcursul vieții. Majoritatea femeilor ating vârsta apetitului sexual la vârsta de 30, 40 de ani. Pe când persoanele de sex masculin acest lucru se întâmplă în perioada de adolescența.
Un alt factor important de care depinde apetitul sexual este mâncarea care o consumi. Consumul de zahăr și carbohidrați îi cere corpului să genereze mai multă insulină, ceea ce afectează secreția de hormoni și se reduc hormonii necesari pentru stimularea libidoului.
Pe scurt, de cele mai multe ori libidoul este influențat de:
– Factori biologici;
– Factori psihologici;
– Factori sociali.
A avea un impuls sexual scazut nu este neapărat o problemă, dar dacă o persoană dorește să-și stimuleze libidoul, poate încerca o serie de metode naturale eficiente:
– Comunicarea sinceră în cuplu și eliminarea rutinei;
– Odihnă și sport;
– Dieta – alimentarea care poate crește nivelul libidoului;
– Psihoterapie;
– Terapia corpului.
O relație de cuplu fericită se bazează printre altele și pe o viața sexuală de calitate. Nivelul libidoului devine o problemă atunci cînd creează obstacole în calea satisfacției sexuale a ta sau a partenerului.
Dacă ești în timpul unui tratament hormonal și dorești să combați efectele secundare ale acestuia cum ar fi scaderea apetitului sexual, Ginecolog.md îți propune o consultatie pentru a vă oferi soluții.
Comentarii
Categories: Sănătatea sexuală, Sfatul ginecologului