Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Cum luptăm cu tulburările neurovegetative în menopauză?

10 iunie 2018 la 20:37

Cum luptăm cu tulburările neurovegetative în menopauză?

Unul din anotimpurile preferate ale femeilor este vara, însă odată cu instalarea menopauzei, temperaturile ridicate devin tot mai greu de suportat. Dacă vă confruntați cu anumite simptome cum ar fi tulburările neurovegetative, este important să vă adresați medicului ginecolog pentru a primi un consult specializat și un tratament pentru ameliorarea disconfortului.

Menopauza nu este o boală, ci un fenomen fiziologic prin care urmează să treacă fiecare femeie. Simptomele care o însoțesc variază de la o femeie la alta, însă în majoritatea cazurilor, provoacă disconfort și senzații neplăcute, unele fiind mai intense în perioada caldă a anului. Din cauza dispariției definitive a hormonilor estrogeni, pacientele prezintă o serie de tulburări somatice, printre care și cele neurovegetative.

Cum se manifestă tulburările neurovegetative

Cele mai răspândite forme ale acestui tip de tulburări sunt bufeurile și transpirația. Din punct de vedere medical, bufeurile reprezintă un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comandă al sistemului hormonal și al reglării temperaturii) și ovare. Ele anticipează menopauza sau apar odată cu instalarea ei. Pacientele simt o senzație bruscă și puternică de căldură la nivelul porțiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însoțită de transpirații abundente și roșeață. De asemenea, poate apărea senzația de sufocare. Inițial, bufeurile apar în special noaptea, provocând deseori insomnii și astenie. Pe parcurs, acestea pot deveni tot mai frecvente, manifestându-se și ziua, mai des după ce ați depus efort sau după mese. Durata medie a bufeurilor este de 2-3 minute și se pot repeta pe parcursul a 1-5 ani.

Alte simptome ale menopauzei

Alte simptome caracteristice perioadei de menopauză sunt: amenoreea, amețelile, cefalea, mialgiile, artralgiile, tulburările genito-sexuale (subțierea pereților vaginali, atrofia vulvară, modificări atrofice ale sânilor, apariția disconfortului și durerilor în timpul contactului sexual), osteoporoza, bolile cardiovasculare, creșterea tensiunii arteriale, creșterea în greutate. De asemenea, menopauza este însoțită de tulburări psihoafective, cum ar fi: iritabilitatea, schimbările bruște de dispoziție, oboseala, stările depresive, anxietatea, tulburările de memorie și concentrare, scăderea capacității de efort, labilitatea emoțională.
Mai detaliat despre semnele menopauzei citiți aici https://ginecolog.md/9-semne-ca-te-apropii-de-menopauza/

Cum prevenim și combatem tulburările în menopauză

Pentru prevenirea și combaterea tulburărilor cauzate de menopauză, este important să urmați un regim alimentar lejer, cu un conținut sporit de vitamine și minerale, și să renunțați parțial sau definitiv la carnea roșie, în favoarea celei de pui sau curcan. Măriți consumul de pește și soia și diminuați consumul de zahăr, cafea și alcool. De asemenea, este recomandat să vă hidratați suficient și să vă asigurați un somn de calitate.

Dacă simptomele vă provoacă un disconfort prea mare, este important să vă adresați medicului ginecolog pentru un consult. La fel, nu trebuie să uitați despre analizele de laborator și testele medicale anuale, pentru a ține sub control starea dvs de sănătate.

Comentarii

Categories: Menopauza

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x