
8 mai 2023 la 13:25
Cordonul ombilical: puntea de legătură dintre mamă și făt!
Acesta leagă embrionul de placentă și asigură schimbul de substanțe nutritive între mamă și făt pe durata sarcinii.
Cordonul ombilical apare în cea de-a cincea săptămână de sarcină. Cordonul ombilical crește odată cu înaintarea sarcinei și de obicei are aproximativ aceeași lungime ca și fătul, ajungând în luna a noua să măsoare în jur de 60 cm. Lungimea cordonul ombilical nu diferă în dependență de genul fătului, dar în cazul gemenilor acesta poate ajunge să fie mai scurt chiar cu zece cm.
Cordonul ombilical are o structură rigidă cu un strat exterior de mușchi neted și un strat interior care conține un fluid gelatinos numit gelatina Wharton. De obicei în această substanță există trei vase, o singură venă și doua artere.
Cordonul ombilical ajunge la făt prin abdomen și se transformă în doua ramuri: una se alatură venei porte hepatice în ficat, iar cealaltă se conectează la inimă prin vena cava inferioară. Aceste doua ramuri formează un circuit în corpul fătului și se reconectează la cordonul ombilical.
Există anumite anormalități care pot afecta cordonul ombilical, și în consecința pe mamă și pe bebeluș:
• Artera ombilicală singulară;
• Nod al cordonului ombilical;
• Prolaps de cordon ombilical;
• Circulare de cordon.
Cele mai frecvente probleme ale cordonului ombilical sunt legate de lungimea cordonului și inserția lui. Există cazuri când cordonul ombilical este:
1. Absent (acordia) – Este extrem de rar, în acest caz fătul este în contact direct cu placenta.
2. Cordonul scurt – Lungimea cordonului este sub 35 cm. Această lungime este necesară pentru a nu jena mecanismul de naștere. Prezenta cordonului scurt poate determina: -Dezinserția sau ruptura cordonului, cu hemoragie gravă pentru făt;
– Suferință fetală intrapartum;
– Decolare a placentei normal inserate, cu formare de hematoame;
– Anomalii ale mecanismului de nastere;
– Inversiune uterină.
3. Cordonul lung – este situația în care lungimea cordonului depășește 70 cm, ajungând până la valori de 300 cm. Această situație nu prezintă un interes clinic special, cu excepția situațiilor în care cordonul lung se complică cu noduri adevărate, circulare, tromboze vasculare.
Inserția cordonului se face în mod normal în centru sau în apropierea centrului placentei. Inserția excentrică este destul de frecventă și nu poate fi considerată anormală decât în cazurile inserției marginale. Insertia marginală este insertia cordonului la nivelul marginii placentei și velamentoase, inserția cordonului ombilical pe membrane, în afara plăcii coriale, la distanță de marginea placentei.
Problemele cordonului ombilical pot fi diagnosticate prin ecografie, medicul trebuie să examineze fătul din mai multe unghiuri. La scurt timp dupa naștere nou nascutul începe să respire și să își asigure singur oxigenul. După naștere cordonul este tăiat. Bontul ombilical care rămâne se usucă și cade dupa câteva zile formând viitorul buric al copilului.
Ginecolog.md vă invită să aveți grijă de voi dragi mămici și de pruncul vostru.
Comentarii
Categories: Sarcina și lauzia