29 aprilie 2024 la 16:56
Ciclul menstrual și sănătatea feminină!
Ciclul menstrual presupune procesul prin care o femeie elimină epiteliul format pe peretele intern al uterului şi în care nu este fixat un ovul fecundat.
Vârsta la care se instalează in mod normal, prima menstruație este de 11-14 ani.
La adolescente, ciclul menstrual poate varia între 21 şi 45 de zile şi este neregulat, dar se reglează după primii doi ani.
Durata ciclului menstrual se calculează din prima zi a primei menstruaţiei şi până în prima zi a următoarei menstruaţii. Doar la un procent mic din cicluri durata este fix de 28 de zile, majoritatea variază între 21 şi până la 35 de zile.
Sfârşitul perioadei fertile la femei apare între 45 și 55 de ani, când se instalează menopauză.
Ciclul menstrual este împărţit în patru faze:
• Faza pre-ovulatorie (foliculară) – începe chiar din prima zi a menstruației și durează, în medie, 10-14 zile. În această fază sistemul reproducător al femeii începe să se pregătească pentru o posibilă sarcină. Adică, peretele uterului începe să se îngroașe, iar colul uterin își va schimba poziția și fermitatea și va secreta un mucus mai puțin vâscos, care va permite spermatozoizilor să treacă mai rapid din vagin în uter pentru a fertiliza ovulul.
• Faza ovulatorie – aici are loc o eliberare mare a hormonului luteinizant care ajută la maturarea ovulului și susţine ovulația. Ovulul trece prin trompa uterină, iar dacă nu este fecundat, el se va dezintegra la nivelul trompei, pentru ca mai apoi să fie eliminat. Dacă ovulul este fecundat, acesta își continuă călătoria spre uter, unde se va fixa în cavitatea uterină în maximum patru zile de la fecundare.
• Faza post-ovulatorie (luteală) – este cea mai constantă parte a ciclului menstrual și începe după ovulație. Ea durează, de regulă, 14 zile și se încheie în prima zi a următoarei menstruații. În această etapă, foliculul se transformă în corp galben care va secreta progesteron și care va ajuta uterul să pregătească sarcina. Progesteronul stimulează dezvoltarea glandelor endometriale, inhibă contractilitatea uterină, creşte consistenţa mucusului cervical, creşte temperatura bazală, inhibă LH şi secreţia FSH și menţine sarcina. Dacă implantarea nu are loc, atunci nivelul de progesteron scade, corpul galben degenerează și apare menstruația.
Faza luteală este caracterizată de următoarele simptome:
* modificări ale dispoziției;
* labilitate emoțională;
* balonare;
* dureri la nivelul sânilor;
* dureri la nivelul abdomenului;
* dureri la nivelul spatelui sau picioarelor;
* dureri de cap;
* greață și amețeală;
* acnee.
• Menstruația propriu- zisă- ultima fază a ciclului menstrual, presupune eliminarea propriu-zisă a endometrului din uter prin vagin. Lichidul eliminat conține, pe lângă sânge, celulele endometrului și mucus.
Ca să fii sigură că totul este în regulă și că ciclul tău este regulat, ar trebui să ții un calendar unde să notezi prima zi a primei menstruații și apoi să numeri până în prima zi a următoarei menstruații. Acest interval nu ar trebui să depășească 21-35 de zile, dar sunt cazuri când poate ajunge și la 38 de zile. Ai grijă și la vârstă, pentru că, în timp, ciclurile menstruale se scurtează.
Ginecolog.md îți oferă răspunsuri la întrebările tale. Nu ezita să programezi o consultație.
Comentarii
Categories: Sănătatea sexuală