10 februarie 2022 la 20:26
Chist ovarian – un semn de alarmă?
Chisturile ovariene sunt destul de frecvent întâlnite în rândul pacientelor de vârstă fertilă.
Chisturile ovariene apar înafara ovulației care are loc în fiecare lună, și pot îmbrăca diferite forme.
De cele mai multe ori chisturile sunt benigne și pot fi tratate medicamentos, dar sunt și cazuri în care este nevoie de întervenție chirurgicală pentru a preveni apariția complicațiilor.
În fiecare lună un folicul ovarian crește până la 2-3 cm, după care se sparge și eliberează ovocitul, atunci când foliculul nu se rupe, pe ovar apare un chist funcțional ce se reabsoarbe de cele mai multe ori fără tratament.
Probabilitatea de a dezvolta chistul ovarian este accentuată dacă există:
- Probleme hormonale;
- Sarcină;
- Endometrioză;
- Infecții pelviene severe;
- Istoric de chist ovarian.
Ce tipuri de chisturi pot fi?
* Chisturi ovariene functionale sunt de regula cele mai întâlnite și se clasifică în:
– Chisturile foliculare – sunt cele mai frecvente. Ovulul, celula sexuală feminină, se dezvoltă la nivelul ovarului intr-o structura numită folicul. Foliculul conține un lichid care protejează ovul si care este eliminat in momentul ovulației. Dacă nu se produce ruptura folicului si eliberarea ovulului, foliculul creste in dimensiuni si se umple cu lichid – chist folicular. De cele mai multe ori, chistul dispare fara tratament in cateva săptamâni.
– Chisturile luteinice:
Sunt mai rare si se dezvoltă in țesutul restant in urma ovulației (corp galben sau corpus luteum). Frecvent, se remit spontan in cateva luni, dar uneori se pot rupe, ducând la sangerare interna si durere brusca.
Chisturi patologice:
– Chistul dermoid. Poate conține o varietate de țesuturi cum ar fi: par, țesut epitelial, dinți etc. Necesită interventie chirurgicala. Este întâlnit frecvent la femeile cu varsta mai mică de 30 de ani.
– Chistadenomul se dezvoltă din tesutul ce acoperă exteriorul ovarului. Este de mai multe tipuri, putând avea conținut lichidian sau mucinos. Poate ajunge la dimensiuni mari. Nu are in mod obisnuit caracter malign, dar necesită intervenție chirurgicală. Este cele mai frecvent tip de chist patologic la femeile cu vârsta de peste 40 de ani.
– Sindromul ovarelor polichistice. Femeile la care ovulația nu se produce in mod regulat pot prezenta chisturi multiple. Ovarele sunt adesea mărite în volum, cu multe chisturi situate sub o capsulă ovariană îngroșată.
– Endometriom – chist care se formează din țesut endometrial (țesutul ce căptușește interiorul uterului) si care invadează ovarul. Răspunde la modificările hormonale lunare din cadrul ciclului menstrual, astfel încât chistul se umple cu sânge si ca consecință, continutul acestuia are un aspect ciocolatiu. Pot fi prezente mai multe endometrioame. Frecvent asimptomatice, pot fi dureroase in timpul menstruației sau in timpul contactului sexual.
De cele mai multe ori chistul ovarian nu produce simptome de aceea putem afla despre existența acestuia la un control de rutină.
Când se recomandă intervenția chirurgicală?
- Chisturile au dimensiuni mari;
- Cauzează simptome precum dureri abdominale severe;
- Chistul are caracter malign;
- Chistul nu se micșorează după monitorizare;
- Daca nu se poate stabili care este natura acestuia, benign sau malign fără examen histopatologic;
- Situație de torsiuni sau rupturi de ovar.
Chisturile ovariene apar la paciente de toate vârstele, nu exista o modalitate anume pentru a preveni chistul ovarian, dar vizitele regulate la ginecolog ajută la depistarea lor din timp pentru a putea fi monitorizate și astfel evitând anumite complicații.
Comentarii
Categories: Boli și afecțiuni, Sfatul ginecologului