Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce schimbări ciudate se întâmplă cu vaginul tău în sarcină?!

31 iulie 2023 la 14:01

Ce schimbări ciudate se întâmplă cu vaginul tău în sarcină?!

Sarcina este perioada care vine cu transformări atât estetice cât și psihologice. Și asta nu este tot, se petrec o serie de schimbări în zona intimă pe parcursul sarcinii, dar despre care se vorbește mai puțin. Cu toate că aceste modificari pot fi uneori supărătoare, ele sunt absolut normale și nu pun în pericol bebelușul.
La începutul sarcinii, circulația sângelui și sistemul hormonal își intensifică activitatea provocând un efect de sensibilizare asupra zonei intime, iar aceasta începe să arate și să se simtă puțin diferit.

  1. Imediat după concepție, corpul începe să elimine secreții mai abundente decât de obicei. În perioada sarcinii, secrețiile vaginale sunt mai abundente decât în mod normal. Motivul este acela că și secreția de estrogen este mai mare, iar fluxul sanguin din zona vaginală este mai crescut. De asemenea, secrețiile în sarcină au dublu rol: atenționează femeia când există o problemă și protejează zona vaginală și uterină de posibile infecții. Concret, în timpul sarcinii, cervixul și pereții vaginului se înmoaie, iar corpul produce secreții suplimentare pentru a împiedica migrarea infecțiilor din vagin în uter. Scurgerile transparente ca albusul de ou sau albicioase și fără miros, sunt perfect normale. Colul uterin și vaginul suferă transformări în timpul sarcinii mai ales din cauza hormonilor, iar secrețiile în plus sunt normale. Secrețiile vaginale se vor schimba în timpul sarcinii, de la groase și lipicioase la începutul sarcinii, vor deveni apoase spre sfârșitul celor 9 luni.
  2.  În timpul sarcinii, volumul sângelui în organism se mărește în proporție de aproximativ 50%, în special în zona aparatului reproducator. O mare cantitate de sânge este concentrată în uter, mai exact în țesutul endometrial, necesar pentru hrănirea fătului aflat în dezvoltare. Fluxul sangvin crescut, mai ales în zona intimă provoacă senzația că vaginul și vulva sunt edemate și grele. În consecință, țesutul vaginului devine mai vascularizat, mai umflat și mai sensibil.
  3.  Intensificarea fluxului sangvin la nivelul vaginului și al labiilor crește gradul de excitabilitate în zonă, explicându-se astfel libidoul generos din perioada de sarcină. Acest lucru este benefic și pentru partener, care va fi stimulat în mod suplimentar de spațiul vaginal restrâns.
  4.  Schimbarea culorii vaginului poate fi unul dintre primele semne ale sarcinii. Încă din primele șase săptămâni ale sarcinii, vaginul, labiile mici și cervixul pot căpăta o culoare albăstruie sau mov. În urma circulației sanguine exacerbate la nivelul zonei intime, vulva poate deveni mai violacee. Procesul de hiperpigmentare este un semn timpuriu al sarcinei, și rezultă în urma secreției abundente de estrogen, progesteron și un alt hormon care stimulează formarea celulelor pigmentare.
  5.  Sarcina este asociată cu o intrerupere de 9 luni a menstruatiei. Însă este foarte normal și comun ca în primul trimestru de sarcină să mai apară câteva picături de sânge, ocazional. Statisticile spun ca in jur de 50% dintre femeile însărcinate au sângerat puțin în timpul sarcinii. Cu toate acestea medicul obstetrician avertizează gravidele că orice sângerare în timpul sarcinii, trebuie să fie anunțată, doar medicul va ști dacă sângerarea este sau nu motiv de ingrijorare. În cazul în care sângerarea este însotită de crampe, prezentarea imediată la medic este obligatorie.
  6.  Hormonii de sarcină pot favoriza creșterea nivelului bacteriilor prezente în mod natural în vagin și astfel, apariția vaginitelor bacteriene sau a infecțiilor, ambele afecțiuni sunt comune în timpul sarcinii și ambele provoacă eliminari ale secrețiilor alb-gri sau alb-galbui și mâncărimi intense.
    Pentru a evita starea de panică și grijă, Ginecolog.md iți este alături oricând . Împreună e mai sigur!

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia, Sfatul ginecologului

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x