Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce face bebelușul în burtică?!

12 iunie 2023 la 9:03

Ce face bebelușul în burtică?!

Viața este un miracol, ea începe acolo unde spermatozoidul fecundează ovulul, chiar dacă primele bătăi de inima pot fi auzite ecografic doar la cinci-șase săptămâni.
Odată cu creșterea intrauterină a bebelușului, mămicile devin curioase, de la primele mișcări apare întrebarea, oare ce face bebelușul în burtică?

  1. Bebelușul se mișcă – dacă se află la prima sarcină, mamica va percepe mișcările începând cu 4 luni și jumătate, iar pentru următoarele sarcini mișcările vor fi simțite mai devreme, deși mișcarea bebelușului începe cu săptămâna a 8-a, dar este imposibil să fie percepute la o dimensiune atât de mică.
    În mediu numarul de lovituri pe zi este de 15-20, de obicei atunci când mămica este în repaus percepe mai des mișcările. Aproximativ 17 ore pe zi bebelușii dorm. În cazul în care bebelușul nu reacționează la stimuli externi precum zgomot puternic, sau scade frecvența mișcărilor într-un interval de două zile se recomandă să consultați medicul ginecolog, aceste semne pot indica o suferință fetală.

    2. Bebelușul aude – Sunetele au un impact uimitor asupra bătăilor inimii fătului, în funcție de vibrație și tonalitate pot crește sau scădea frecvența cardiacă. Studiile arată că auzul bebelușului începe să fie activ din săptămâna a 18-a de sarcină, vocea mamei însă, este recunoscută începând cu săptămâna 24 de sarcină și răspunde prin creșterea bătăilor inimii.

    3. Bebelușul își dezvoltă gustul și mirosul – mirosul este în relație cu gustul. Gura, limba și primii muguri ai papilelor gustative se formează începând cu săptămâna a 9-a de sarcină. Aromele din alimentele pe care le consumă mama trec prin sângele placentar în lichidul amniotic, astfel bebelușul va gusta odata cu înghițirea lichidul amniotic.
    Copilul va avea mai multe înghitituri atunci când lichidul va fi dulce, și respectiv va înghiți mai puțin când mama va consuma alimente sărate, iuți, etc. Se recomandă atenție în ceea ce privește alimentația, deoarece unele alimente, crude sau insuficient preparate termic pot transmite bebelușului anumite boli.
    Nasul bebelușului începe să se formeze devreme, în primul trimestru al sarcinii. Orificiile nazale apar în al doilea trimestru. Receptorii pentru miros sunt formați încă din săptămâna a 10-a de sarcină. Deși receptorii nu sunt pe deplin formați, bebelușii pot învăța să recunoască anumite mirosuri, cum ar fi, spre exemplu, cel al laptelui matern. În același timp, mirosul mamei este de asemenea unul dintre mirosurile pe care bebelușul le va recunoaște cu ușurință, imediat după naștere.

    4. Bebelușii sughiț – Sughițul este fiziologic pentru bebeluși și nu reprezintă un semnal de alarmă. Acesta este perceput de mamă ca o mișcare ritmică, repetitivă, la intervale regulate, similară unei contracții musculare. De regulă sughitul apare în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, de cele mai multe ori după luna a 6-a. Pentru bebeluș, sughitul nu este dureros, însă pentru mamică poate fi deranjant mai ales dacă acesta apare în timpul nopții.

    5. Bebelușii simt emoții – nu întâmplător se recomandă ca mama să fie relaxată și să se odihnească pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Adevărul este că, fiind interconectați, bebelușii simt emoțiile mamei și reacționează în consecință. Astfel, bebelușii simt tristețea (și plâng, dar fără lacrimi-lacrimile apar după 3-4 luni după nașterea bebelușului), supărarea sau bucuria, iar adesea se presupune că viața extrauterină este influențată de senzațiile intrauterine.

    Bebelușul este o ființa vie, este sensibil la atingere, la gusturi, la mirosuri, aude, vede, își folosește toate părțile corpului pentru a percepe informații despre mediul înconjurător.

    Una dintre cele mai impresionante concluzii ale cercetătorilor este că bebelușii pot percepe emoțiile mamei înca din viața intrauterină, iar mama este cea care are puterea deplină de al ocroti încă de la fecundare. Ginecolog. md este alături de mamici pentru o sarcină în armonie, siguranță pentru ea și bebelușul ei.

Comentarii

Categories: Sarcina și lauzia

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x