Programează o vizită

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice. Nu ezitati sa-mi adresati intrebari directe prin intermediul acestei pagini. Toata informatia primita este confidentiala si nu va fi divulgata nimanui.

Suna:
0698 00 779

Scrie un email:
info@ginecolog.md

facebook.com/MedicGinecologChisinau

Programează-te
Ce este menarha tardivă?

17 mai 2021 la 17:30

Ce este menarha tardivă?


Menarha tardivă este una din dereglările ciclului menstrual în perioada de pubertate.
Aceasta se caracterizează prin apariția primei menstruații dupa vîrsta de 15 ani.

Care sunt cele mai frecvente cauze?

*Cauze congenitale
-Sindromul Turner este afectarea genetică în cadrul căreia o fetiță nu are perechea obișnuită de doi cromozomi X. Cromozomii conțin toate genele și ADN-ul, pietrele de temelie ale corpului. Doi dintre acești cromozomi, cromozomii sexuali, determină sexul copilului – băiat sau fată. Femeile au în mod normal doi cromozomi sexuali XX, în Sindromul Turner, lipsește un cromozom X, parțial sau în totalitate. Boala apare numai la femei. Cel mai frecvent pacienta are un singur cromozom X. În alte cazuri pot exista amândoi cromozomii X, dar unul este incomplet.
-Agenezie ovariană. Femeia ce suferă de această boală are ovule mai puține sau chiar deloc sau ovulele sale nu se pot dezvolta normal. În funcție de cauză, insuficiența ovariană prematură poate apărea înca din perioada adolescenței. Deși cauzele exacte ale insuficienței ovariene premature nu sunt pe deplin cunoscute, un factor genetic sau o problemă a sistemului imunitar pot juca un rol important.
-Sindromul Noonan este legat de afectarea mai multor gene. Aceste modificări determină ca genele anumitor proteine implicate în creștere și dezvoltare să devină hiperactive.
Sindromul Noonan are o transmitere autozomal dominantă. Aceasta înseamnă că numai unul dintre părinți poate transmite gena copilului cu sindrom Noonan. Cu toate acestea boala poate să nu fie moștenită.
-Sindromul Kallmann reprezintă o afecțiune caracterizată prin pubertate întârziată sau absentă și prin lipsa simțului olfactiv (simțul mirosului).
Sindromul Kallmann este o formă de hipogonadism hipogonadotrop, ceea ce înseamnă că producția de hormoni care influențează dezvoltarea sexuală este afectată.

*Factori de mediu
-Exerciții fizice excesive
-Anorexie/malnutriție
-Situații de stres
-Traumă SNC tulburarea functională grava a întregului organism care survine în urma unui accident.

*Anumite maladii
-Patologia hepatică
-Hipotirodie este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a asigura buna funcționare metabolică a celulelor organismului.

*Cauze anatomice
-Sept vaginal este o malformație congenitală rară, în care există un perete de țesut care împarte vaginul și uterul în două spații.

Ciclul menstrual joaca un rol important în viața femeii. O funcție menstruală normală este esențială pentru survenirea și decurgerea fiziologică a sarcinii,sexualitate, activitatea fizică și mentală productivă.
Dereglările ciclului mentrual conctituie un semn de alarmă și un motiv de adresare la ginecolog.

Comentarii

Categories: Boli și afecțiuni

Tatiana

Tatiana Coban

Voi fi bucuroasa sa aplic cunostintele si experienta acumulata pe teritoriul tarii si din afara, pentru a va ajuta in solutionarea anumitor probleme ginecologice.

GINECOLOG.MD
ABONEAZĂ-TE ACUM!

Primește primul articolele de la Ginecolog.md
direct pe emailul tău!

Introdu adresa de email:
Informația dvs. nu va fi partajată părților terțe.
x