9 decembrie 2016 la 13:58
Alăptarea ca metodă de contracepție. Cît este de sigură?
Multe femei se intreaba daca perioada in care alapteaza bebelusul le asigura si o contraceptie naturala garantata. Si desi cazurile cand mamicile au ramas totusi insarcinate din nou in primele luni dupa sarcina sunt destul de frecvente, unele cupluri continua sa isi incerce norocul. Sfatul medicului ginecolog este sa va protejati printr-o metoda mai sigura daca nu sunteti pregatiti sa deveniti din nou parinti in scurt timp dupa nasterea copilului.
Increderea femeilor ca nu vor ramine insarcinate daca alapteaza are o explicatie medicala. Hranitul copilului la sin cauzeaza lipsa ciclului menstrual pe o perioada de cateva luni si chiar mai mult, pina la intarcare. Ceea ce nu stiu proaspetele mamici este ca organismul lor incepe sa produca ovule cu mult timp inainte de reluarea menstruatiei, iar acest fapt ar putea cauza o sarcina-surpriza daca fac sex neprotejat. Totodata, stiintific nu exista nicio formula si nicio modalitate de a calcula cand anume se va incheia amenoreea, acest proces fiind individual la fiecare femeie in parte.
Deci, ginecologii recomanda sa nu aveti totala incredere intr-o astfel de metoda contraceptie si sa apelati la altele mai sigure, cum ar fi prezervativele, pilula sau spermicidele. Asa cum unele contraceptive hormonale ar putea influenta cantitatea de lapte produsa, este bine sa apelati la sfatul medicului dvs, ca sa alegeti impreuna metoda potrivita.
De asemenea, este binevenit sa cunoasteti ca organismul are nevoie de minim un an pentru a se restabili in urma sarcinii si nasterii si a concepe un copil, iar daca ati fost supusa unei operatii cezariene, termenul este de circa doi ani.
Comentarii
Categories: Contracepția